Boek ‘Wij slaven van Suriname’ in 1934 geschreven en 2020 een Bestseller!
Door: Tania van Velthuizen
December 2022
In juni 2020 werd het boek van Anton de Kom, Wij slaven van Suriname (in 1934 gepubliceerd) opgenomen in de Canon van Nederland en werd meteen een bestseller! 86 jaar later! In dit geval geldt; liever laat dan nooit, he?

Waarover ging het boek?
“Het was het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaaf gemaakte die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.
De schrijver, Anton de Kom, wie was hij?
Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In de jaren dertig werd hij verbannen uit Suriname. Hij schreef onder meer voor de illegale krant De Vonk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet tegen de Duitse bezetting. In augustus 1944 werd hij gearresteerd. De Kom overleed op 24 april 1945 in concentratiekamp in Duitsland.
In 2020 staat Anton de Kom op
de Nederlandse Bestseller lijst!
Op 31 januari 1934 publiceerde uitgeverij Contact, Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een persoonlijke, literaire en algemene geschiedschrijving en een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Na de Tweede Wereldoorlog was Wij slaven van Suriname lang niet of moeilijk verkrijgbaar. In de jaren zestig werd het herontdekt door studenten van de Surinaamse Studenten Unie. Diverse organisaties en activisten zetten zich sindsdien in voor zijn intellectuele nalatenschap. En in juni 2020, 86 jaar later komt het boek binnen op nummer 30 van de Nederlandse Bestsellerlijst!
De canon van Nederland
De canon werd in 2006 ingesteld en verdeeld in 50 thema’s die een chronologische samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. Dit enige boek van de Anton de Kom, staat als schrijver van 1934 in de canon, tussen bekende schrijvers van Nederland. Door het boek in de canon te plaatsen gaf de Nederlandse staat toestemming dat dit boek gebruikt mag worden ten behoeve van het geschiedenis onderwijs in Nederland.”
Waarom nu een blog erover?
De Nederlandse staat heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de wreedheden van de slavernij aan de Surinaamse staat. Hierdoor is een discussie los gebarsten in elke laag van de Surinaamse bevolking zowel degene die in Suriname wonen als daarbuiten. Deze blog stond een tijdlang op mijn to-do lijst en gezien de commotie over de excuses leek het mij een goed idee om deze blog met de info over het boek ‘Wij slaven van Suriname’ aan de lezers voor te houden. Dit artikel is geschreven met info uit de website van Waterkant en het boek is te koop bij de Slegte boekhandel.
“Wherever you want to go in the Guianas, Pejego Tours makes it possible!”
Pejego Tours takes care of you from airport to airport! Do you want to visit all the 3 Guianas; Guyana, Suriname, and French Guiana? Or only Suriname? We arrange everything for you; hotels, one- day trips, multiple day trips, and airport service in Suriname.
Just give us your wishlist and Pejego Tours will take care of it.
Check our website: www.pejegotours.com or follow us on Facebook for more information. Contact us now via our contact form.
Tania van Velthuizen is the owner of Pejego Tours. She was born and raised in Suriname. She studied Surinamese law and loves to travel. Before going to Europe, she worked at the Ministry of Regional Development, so she visited every bit of the Amazon rainforest. At the time, she fell in love with everything it had to offer, including the Amerindians and the Maroons, the fauna and flora. She also wrote a book on the land rights of Indigenous people and the descendants of the Maroons.
Contact info
Address:
Willem Anthonielaan 56
Paramaribo, Suriname
South America
Opening hours:
Monday to Friday:
9AM to 4PM (GMT -3)
USEFUL LINKS
E-tourist-card Suriname
Visa Guyana
Privacy policy Pejego
Travel & Booking Conditions Pejego
NEWS LETTER
Discover the Guianas!
We will keep you informed on exciting tours, amazing deals, and news you need to know when traveling to the Guianas.
QUICK CONTACT
